Floorballens historie

En overskyet dag i 1968 besøgte Sune Persson Kockum Fritid i Malmø. Der så han en lille hul plastikbold med huller i. Han fik at vide, at den blev brugt til at dyrke golf indendørs. Persson, der var ungdomskonsulent i Korpen Malmö, mente, at bolden kunne spilles af unge indendørs. Sagt og gjort. På Kirsebergs Fritidsgård sørgede Persson for, at der blev spillet bandy med de små bolde. Køllerne var lavet af træ. Det var hårdt og ubarmhjertigt for benene. Især da køllernes vikling af læder begyndte at falde og stropperne flimrede. Der var ingen regler. Den nye sport blev kaldt bandygolf. Rygtet spredte sig. Repræsentanter fra Rikskorpen kom og så Malmø-ungdommen spille. Sporten begyndte at få fodfæste.

Omkring 1970 begyndte et par göteborgere at importere plastikkøller, der gjorde spillet mere skånsomt for benene. Flere og flere skoler, fritidshjem og ravneklubber rundt om i landet anskaffede sig udstyr. Foreninger i andre sportsgrene begyndte at bruge sporten som opvarmning inden deres almindelige træningspas. Navnet på sporten varierede stadig. Nogle steder blev det kaldt landbandy mens det andre steder blev kaldt blød bandy eller floorball.

- Der er tusind og én, der har insisteret på, at de har fået ideen til floorball. Men fra begyndelsen er det en ravnesport, der blev introduceret i Malmø. Jeg havde aldrig troet det ville blive så stort! fortæller Persson.

I dag er der over 125.000 licenserede floorballspillere i Sverige fordelt på omkring 1.000 foreninger. Skøn siger, at knap en halv million svenskere jævnligt spiller floorball i foreninger og i Korpen samt på skoler og arbejdspladser. Floorball spilles internationalt i mere end 60 lande, og sportens popularitet vokser støt rundt om i verden.

Udfordringen for floorball er nu at komme med i de olympiske sportsgrene. Vejen dertil er stadig lang, men den er meget kortere, end Sune Persson nogensinde kunne have forestillet sig, da han i 1968 kiggede ned på sine forslåede smalle ben med et eftertænksomt blik, mens han fjernede træstokkene én efter én.

Kort sagt, godt. Floorball blev startet, og Ongoal blev grundlagt, i Malmø - floorballens hjemby.

Kontakte osKontakte os